DSC_0816

4 Tips voor zelf Kombucha maken

Zo simpel is het maar toch nog een paar tips:
1. Je scoby heeft zuurstof nodig om die heerlijke kombucha te maken. Vul de pot dus niet helemaal tot bovenaan maar laat een royale ruimte over voor je scoby om te ademen. Plaats daarom het deksel niet op de pot maar sluit af met een ademend stuk papier dat wel stof en fruitvliegjes tegenhoudt;

2. Vergeet nooit om 10% starter van de vorige brouw toe te voegen. Dit is om direct de ph-waarde naar beneden te brengen en je brouw tegen schimmels en schadelijke bacteriën te beschermen;

3. Als je na 10 dagen wilt beginnen met proeven doe je dat heel gemakkelijk door een rietje voorzichtig langs je scoby te schuiven;

4. Als je gaat bottelen gebruik dan schone glazen flesjes met een inhoud die je op één dag gaat opdrinken. Glas is belangrijk omdat je natuurlijk niet wil dat de zuren in je kombucha het materiaal aantast en zodoende in jouw lichaam terecht komt. Een portie-inhoud omdat je kombucha leeft en als er zuurstof bij komt gewoon doorgaat met fermenteren. Dus zuurder wordt en er ook een nieuwe scoby in je fles zal groeien. Als je geen (dure) nieuwe glazen flesjes wil kopen dan kan ik je de Grolsch bierflessen met beugelsluiting van harte aanraden!

Zorg in ieder geval voor stevige flesjes en maak ze voorzichtig open. Zelfs in de koelkast gaat het fermentatieproces langzaam door en wordt er door het koolzuur druk opgebouwd.

Delen...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

0 comments on “4 Tips voor zelf Kombucha makenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *