Zelf maken

Als je graag de regie voert over de samenstelling van je voeding is het een leuke hobby waar je al je creativiteit in kwijt kunt. Het kost je 1 maal per 10 á 14 dagen een uurtje van je tijd!

Check bij je waterleidingbedrijf wat zij aan jouw kraanwater toevoegen en als dat je niet aanstaat gebruik dan gefilterd water. Je scoby houdt niet van chloor!
Gebruik alleen biologische echte thee zonder smaakjes en gewone biologische witte suiker, die kan je scoby het beste omzetten in de gezonde ingrediënten voor je kombucha.

Wat heb je nodig:
1. Een glazen pot met een inhoud van minstens 2 liter, een deksel is niet nodig;
2. Keukenpapier en een postelastiek om de pot af te dekken;
3. Een scoby (een in symbiose levende cultuur van bacteriën en gist).

De ingrediënten:
1. Per liter water 5 gram echte biologische thee (Camelia Sinensus) groen, wit of zwart;
2. Per liter water 100 gram biologische witte kristalsuiker;
3. Per liter water 100 ml kombucha van de vorige brouw of de vloeistof die je bij je scoby hebt gekregen. Dit is heel belangrijk want dit is de starter!

Hoe maak je het:
1. Breng het water aan de kook, haal van het vuur af en voeg je thee toe. Laat 30 minuten trekken en zeef de theeblaadjes eruit.
2. Voeg de suiker toe en roer tot deze volledig opgelost is.
3. Laat afkoelen tot kamertemperatuur maar in ieder geval tot onder de 28 graden C.
4. Voeg per liter water 100 ml starter toe;
5. Leg je scoby in de thee met de gladde witte kant naar boven en sluit de pot af met een stuk keukenpapier en zet vast met het postelastiek.

Nu zet je de pot op een warm plekje maar niet in de zon. Afhankelijk van de temperatuur van je huis zal je brouw na 10 tot 14 dagen klaar zijn.
De kombucha is klaar op het moment dat jij hem lekker vindt. Niet te zoet maar zeker ook niet te zuur. Het grootste gedeelte van de suiker zal omgezet zijn in waardevolle zuren en vitamines.
De ph moet in ieder geval 3 of lager zijn. Dit kun je gemakkelijk meten met ph-stripjes. Een ph van 3 of lager is heel belangrijk omdat dit je kombucha beschermt tegen schadelijke bacteriën.

Nu kun je je kombucha bottelen en in de koelkast zetten tot het moment dat je je zelfgemaakte kombucha gaat drinken maar ……………………. je kunt er ook voor kiezen een tweede fermentatie op kamertemperatuur te doen zodat de gisten de laatste restjes suiker omzetten in bubbels en je een smaakje kunt toevoegen om je kombucha nog lekkerder te maken. Hoe dat gaat vertel ik je later.

Zo simpel is het maar toch nog een paar tips:
1. Je scoby heeft zuurstof nodig om die heerlijke kombucha te maken. Vul de pot dus niet helemaal tot bovenaan maar laat een royale ruimte over voor je scoby om te ademen. Plaats daarom het deksel niet op de pot maar sluit af met een ademend stuk papier dat wel stof en fruitvliegjes tegenhoudt;
2. Vergeet nooit om 10% starter van de vorige brouw toe te voegen. Dit is om direct de ph-waarde naar beneden te brengen en je brouw tegen schimmels en schadelijke bacteriën te beschermen;
3. Als je na 10 dagen wilt beginnen met proeven doe je dat heel gemakkelijk door een rietje voorzichtig langs je scoby te schuiven;
4. Als je gaat bottelen gebruik dan schone glazen flesjes met een inhoud die je op 1 dag gaat opdrinken. Glas is belangrijk omdat je natuurlijk niet wil dat de zuren in je kombucha het materiaal aantast en zodoende in jouw lichaam terecht komt. Een portie-inhoud omdat je kombucha leeft en als er zuurstof bij komt gewoon doorgaat met fermenteren. Dus zuurder wordt en er ook een nieuwe scoby in je fles zal groeien. Als je geen (dure) nieuwe glazen flesjes wil kopen dan kan ik je de Grolsch bierflessen met beugelsluiting van harte aanraden! Zorg in ieder geval voor stevige flesjes en maak ze voorzichtig open. Zelfs in de koelkast gaat het fermentatieproces langzaam door en wordt er door het koolzuur druk opgebouwd.

Delen...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn