cropped-tineke-met-koe-306x306.jpg

De producent

“Christina’s Kombucha” wordt gemaakt door Tineke JongeneelWiegmann, geboren in 1957 in Rotterdam en vanaf 1997 wonend op Texel.

Vanaf mijn vroegste jeugdherinneringen staat mijn leven in het teken van dieren en planten.Innig tevreden heb ik mijn jeugd doorgebracht in een sprookjeswereld waarin iedereen lief was voor iedereen.

Ik maakt een harde landing toen ik ouder werd en er achter kwam dat het stukje vlees van een echte kip, varken of koe kwam. Dieren die mishandeld worden om ons te voeden of uitgeroeid worden omdat ze als “on”-gedierte worden bestempeld. Planten die behandeld worden met vergif en daarmee ook al het insecten- en bodemleven. Met de komst van het internet kwam er steeds meer op mij af en ging mijn sprookjeswereld definitief in rook op.

Door schade en schande wijs geworden ben ik nu op een punt beland waarop het mij duidelijk is dat ik de wereld in mijn eentje niet kan veranderen. Grootschalig consumentengedrag is de enige manier om de voedselindustrie een andere kant op te sturen. Verander de wereld: begin bij je zelf.

Stapje voor stapje ben ik begonnen met veel dingen zelf te maken. Verdiep je eens in het maken van bij voorbeeld verzorgingsproducten, zuivel, jams en vruchtensappen, kombucha en waterkefir. Ouderwetse conserveringstechnieken zoals fermenteren, wecken en inmaken.

Zo moeilijk is het allemaal niet. Het zijn leuke hobby’s, je bespaart er veel geld mee en jij bepaald wat erin zit en vooral wat er niet in zit ! Zonder gif en zonder dierenleed ! Maak van je siertuin een moestuin of schrijf je in bij een volkstuinvereniging. Misschien heeft de gemeente wel een stukje openbaar groen over waar je een buurtmoestuin van kunt maken.

Kleine aanpassingen kunnen het verschil al maken:

• Plant in plaats van een sierheester een vruchtenstruik, in plaats van een berk een appelboom
• Heb je de ruimte laat een paar kippen in je tuin scharrelen en geniet van de verse eitjes
• Zoek op wat je aan bessen of kruiden in de natuur kunt plukken
• Kook vers en vermijdt pakjes en bewerkt voedsel

Met andere woorden: Zorg dat je minder afhankelijk wordt van de supermarkt en pak de regie!

Delen...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn